Welke beamer heb ik nodig? Kan ik beamer buiten gebruiken?

Welke beamer heb ik nodig en kan een beamer ook buiten?


Het antwoord op die vragen hangt af van een aantal factoren.


Je hebt voldoende aan een standaardbeamer (3400-4000) lumen als er geen buitensporig licht in de ruimte aanwezig is. Indirect licht van verlichting is geen probleem. De gouden regel blijft wel, he donkerder, hoe beter de projectie.
Als er heel veel lichtinval is, dan kies je beter voor onze 5000, 6000 of 7000 lumen beamers. Ook voor zeer grote projectie in grote zalen, is dit een betere keuze.


Buiten wordt het onmiddellijk een heel ander verhaal.
Geen enkele beamer (ook niet die van bij de concullega's) kan overdag en bij direct zonlicht een degelijke projectie voorzien. Voor dat soort evenement moet men eerder uitkijken naar LED schermen of beamers van 25000 en meer lumen. We spreken dan ook van huurprijzen van duizenden euro's.


Bij schemerdonker, bij schaduwopstellingen, in (party)tenten, onder carports/afdakken,  kan het met beamers wel zonder problemen. Een avondfilm of voetbalmatch 's avonds lukt dus perfect. Overdag in daglicht kies je best voor een overkapping. Voor grotere projectie raden we steeds onze 5000, 6000 of 7000 lumen beamers aan.


Laat ons even wat voorbeelden bekijken.


Onze standaard beamers hebben een lichtsterkte tussen 3700 en 4000 lumen.
Met die lichtsterkte kunt u in elke zaal met omgevingslicht en zo nodig zelfs met de daglichten aan, helder projecteren.


Praktisch voorbeeld 3700 lumen beamer in zaal met open ramen:


Praktisch voorbeeld 3700 lumen beamer in zaal met verlichting:


Praktisch voorbeeld: opstelling in tent/garage met 3400/3700 lumen beamer late namiddag

  


Praktisch voorbeeld: 's avonds buiten schermerdonker met 3700 lumen beamer


We hebben ook 5000, 6000 en 7000 lumen beamers in ons aanbod. Met deze zeer hoge lichtsterkte kunt u de beeldkwaliteit in grote en verlichte ruimtes nog verbeteren.
De praktisch voorbeelden zijn overdag gemaakt met een 5000 lumen beamer. Dus kies je voor een sterkere beamer, dan gaat de kwaliteit alleen maar hoger zijn.


Praktisch voorbeeld: overdag in lichtrijke zaal met 5000 lumen beamerPraktisch voorbeeld: overdag in geïmproviseerde tent met 5000 lumen beamer met redelijk wat daglichtPraktisch voorbeeld: 's avonds grote projectie met 6000 lumen beamer in schemerdonker
 

Enkele vuistregels


Overzicht van wanneer en hoe je de beamers kunt gebruiken voor een buitenbioscoop.

  • Beamers 7000 lumen: overdag op schaduwrijke plaats** of overdag in tent/overkapping
  • Beamers 6000 lumen: overdag op schaduwrijke plaats ** of overdag in tent/overkapping
  • Beamers 5000 lumen: late namiddag / 's avond op schaduwrijke plaats ** of overdag in tent/overkapping
  • Beamers 3400/3700 lumen: 's avonds schermerdonker of overdag in verduisterde tent
  • Beamers minder dan 3000 lumen: 's avonds donker of donkere tent

** Met schaduwrijke plaats bedoelen we volledige schaduw, dus geen invallend zonlicht of schaduw van een muurtje. De volledige plaats moet in schaduw liggen. Ook hier geldt, hoe hoger de lumen, hoe beter het beeld. In lichtrijke omgevingen zal de projectie ook lichter zijn.